KOSTPOLITIK

På Efterskolen Kildevæld spiser vi en varieret, fedtfattig og ernæringsmæssig rigtig kost. Den er tilpasset, så den passer til unge mellem 14 og 18 år. For at køkkenpersonalet kan tilbyde eleverne den bedste ernæringen på skolen, tillader vi ikke at man selv medbringer nogen former for mad i spisesalen, ligesom alle obligatoriske måltider indtages i spisesalen.

Vi følger de 8 kostråd fra Motions- og Ernæringsrådet:

  1. Vi spiser meget groft brød og gryn
  2. Vi spiser frugt og mange grøntsager hver dag
  3. Vi spiser kartofler, ris eller pasta hver dag
  4. Vi spiser fisk eller fiskepålæg af forskellig slags
  5. Vi vælger mælkeprodukter og ost med lavt fedtindhold
  6. Vi vælger kød og pålæg med lavt fedtindhold.
  7. Vi bruger kun lidt smør, margarine og olie.
  8. Vi sparer på sukker og salt.

Hvordan gør vi det så:

  • Vi spiser 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider om dagen.
  • Vi bruger så vidt muligt årstidens frugt og grønt.
  • Vi bager alt vores bagværk selv.
  • Vi bruger så vidt muligt friske råvarer.
  • Vi begrænser meget vores brug af halv- og helfabrikater.
  • Vi har fri frugtordning i løbet af dagen – så man fx kan bytte ”aftenkagen” ud med frugt

Ved festlige lejligheder og arrangementer serverer vi festmad. Ligesom der også er forskel på hverdags- og weekendsmenuer. Ved højtider serverer vi den mad, der er tradition for.

Diætkost

  • Vi vil gerne servere diætkost – hvis det er lægeligt begrundet
  • Vi vil gerne servere vegetarmad – hvis man er ”seriøs” vegetar
  • Vi vil gerne kompensere for fx svinekød hvis det strider mod ens overbevisning – ved at servere andre former for proteiner
  • Vi vil gerne servere slankemad som er en del af et program der er godkendt af hjemmet og køkkenet 

Alle former for diætkost er under forudsætning af at man har en aftale med køkkenet og det er inden for vores muligheder. 

Vores måltidsplan ser således ud:

Morgenmad kl. 07.20 - Friskbagt franskbrød eller grovboller, havregryn, cornflakes, havregrød, rugbrød, ost, marmelade, tykmælk, rugbrødsdrys, frisk frugt og rosiner. Drikkevarer: mælk, kaffe og te. Desuden en variation af: Blødkogte æg, øllebrød, juice, müesli og havrefras

Formiddagsservering kl. 10.00 - Frugt og gulerødder. Drikkevarer: kaffe, te og vand. Desuden en variation af: rugbrød, grovboller med enten pålæg, leverpostej, ost eller marmelade. 

Middag kl. 12.00 - Varm mad med hjemmebagt brød, salat eller andet grønt. Ind imellem er der dage med vegetarmad, grøddage, fiskedage m.m. En ugeplan indeholder typisk menuer med kylling, oksekød, fisk, svinekød og vegetarmad som fx tærter, grød og suppe. Dertil serveres ovennævnte tilbehør samt enten ris, pasta eller kartofler.
Den samme ret serveres max én gang om måneden. Drikkevarer: vand

Eftermiddagsservering kl. 14.45 - Grovboller og frugt.

Aftensmad Kl. 17.45 - Rugbrød og frisk franskbrød med varierende slags pålæg samt fisk, æg, ost samt 2 lune retter. Desuden er der hver dag en salatbar m. 12 – 15 varianter af grønsager og tilbehør. Drikkevarer: vand, mælk og kærnemælk

Aftenservering Kl. 21.30 - Grovboller eller knækbrød. 2 gange om ugen serveres kage. Det vil fortrinsvis være på fødselsdage. Drikkevarer: kaffe, te eller saft 

Fødselsdage - I forbindelse med fødselsdage har eleverne lov til at være medbestemmende vedrørende menuvalg.

Ansatte i køkkenet:

Køkkenet bemandes af faguddannet personale, og der lægges vægt på deres muligheder for efteruddannelse. Da eleverne også deltager i køkkenets drift i løbet af deres efterskoleophold, er der et udbygget samarbejde mellem skolens pædagogiske personale og køkkenpersonalet. Vi tilstræber, at kosten skal være et godt eksempel på sunde kostvaner, som de unge kan få under deres ophold her på skolen og senere tage med sig videre i livet. 

Eleven hjælper i køkkenet:

Alle elever arbejder et antal hele dage i køkkenet. Grunden til, at alle elever skal igennem disse køkkendage, er både for at lære at være taknemlig for maden og få forståelse for det arbejde, der er i at tilberede maden til så mange mennesker hver dag. På disse dage er eleven fritaget for normal undervisning mv. og arbejder ifølge en udleveret vagtplan. Den enkelte elev prøver både at indgå i bagning, varmt og koldt køkken samt grøntafdelingen. Ligeledes undervises de i almen-, personlig- og køkkenhygiejne, menusammensætninger og rengøring. Primært øver eleverne i at lave mad og arbejde ansvarsfuldt i et team. Der er tre elever i køkkenet pr. uge.

Skolens køkken er selvfølgelig underlagt alle gældende regler mht. egenkontrol og tilsyn af bedriftssundhedstjenesten og Smiley-bedømmelsen hænger i spisesalen. 

 

Fødevarestyrelsen Kontrolrapport

Image 

EFTERSKOLERNES AFTEN

KILDEVÆLD 2017-18

DECEMBERSTÆVNE '17

FAGLIGHED

MUSIK

SPORT

MEDIE & KREA

REJSER

EVENTS

OPLEVELSER

DANS & SCENE

EUROCLASS